CROračun

Prosjek: 4.8 (glasova: 34 )

Razvijeno od: 
COIN d.o.o.
Vrsta naplate aplikacije: 
Besplatno

Što je CROračun

CROračun je interaktivna vizualizacija sa jedinstvenim pogledom na lokalne i regionalne samouprave kroz usporedbu i analizu njihovih proračuna i gospodarskih pokazatelja. CROračun olakšava istraživanja, pružajući korisnicima podatke u jasnom grafičkom ili tabličnom obliku, a svaka lokalna jedinica može u trenutku saznati svoje prednosti ili nedostatke u odnosu na druge slične jedinice, postaviti si konkretne ciljeve i pokazatelje.

Na kojim je podacima temeljen 

CROračun integrira bazu otvorenih podataka svih proračuna gradova, općina i županija u Republici Hrvatskoj od 2002. do 2015. godine (objavljenu od strane Ministarstva financija) te bazu otvorenih podataka o broju stanovništva sukladno popisu stanovništva iz 2011. godine (objavljenu od strane Državnog zavoda za statistiku). Također koristi podatke sa ostalih javnih portala, te podatke dostupne na tržištu.

Na kojoj je platformi izgrađen

CROračun je razvijen kao usluga u oblaku (cloud) na BI (business intelligence) platformi. To u praksi znači da je, osim kroz vizualizaciju, proračunske i gospodarske podatke moguće i detaljno analizirati po svim općinama, gradovima i županijama, svim dostupnim pozicijama, kao i godinama. Moguće je izraditi bilo kakvo customizirano rješenje, izvještaj, analizu ili vizualizaciju, te povezati postojeće podatke sa bilo kojim drugim izvorima podataka.

Kako se koristi

Interaktivna vizualizacija predstavlja najsuvremeniji način prezentacije podataka u grafičkom ili tabličnom prikazu, gdje korisnik kroz interakciju sa vizualnim elementima mijenja poglede i na jednostavan način dolazi do željene informacije. User-friendly alati, selektori, padajući izbornici, višestruki filteri i vremenski slideri garantiraju jednostavno snalaženje u sučelju.

U kojoj je fazi razvoja

CROračun je trenutno u beta verziji. Osnovni proračunski i gospodarski pokazatelji za svaki odabrani grad, općinu ili županiju objavljeni su javno, kroz niz grafičkih i tabličnih prikaza. Sve dodatne funkcionalnosti kao što su: rangliste, top pozicije i usporedba biti će dostupne putem pretplate i kontinuirano će se nadopunjavati novim i zanimljivim informacijama.

Aplikacije koje se šalju za katalogiziranje na Portal otvorenih podataka odobravaju se na temelju općeg konteksta i same prikladnosti aplikacija. Nismo dužni odobriti i objaviti svaku prijavljenu aplikaciju. Iako se periodično radi na pregledavanju ovih aplikacija, ograđujemo se od bilo kakve odgovornosti za sadržaj, kao i za samo funkcioniranje objavljenih aplikacija. Za bilo kakve upite o aplikacijama molimo obratite se instituciji koja ju je razvila, odnosno nadležnom razvojnom programeru.